Datum satt och anmälan öppen för Klarälvsloppet 2017

Lagom till Vasaloppet och med 212 dagar till första start öppnar Klarälvsloppet sin anmälan för Roller Ski 90K och Bike 90K. Världspremiären för Klarälvsloppet äger rum månadsskiftet september-oktober senare i år.

Klarälvsloppet genomförs på Klarälvsbanan som skär rakt igenom det värmländska landskapet med älven som närmsta granne – nio mil asfalterad naturupplevelse. Från Hagfors i norr kommer deltagarna passera skogar, sjöar, byar och samhällen genom det allt öppnare landskapet ner mot Karlstad och målgång på Stora torget.

– Det känns så klart helt fantastiskt att äntligen få presentera Klarälvsloppet för omvärlden, det har varit en lång resa från vision till verklighet men nu är vi där. Gör vi allt rätt de kommande åren kan Klarälvsloppet bli världens största skidtävling på sommaren, säger Klarälvsloppets vd Glenn Olsson.

Om loppen

Roller Ski 90K är Sveriges längsta rullskidlopp och går i klassisk stil och välkomnar såväl elit som motionärer och nybörjare. Loppet genomförs lördagen den 30 september och är en perfekt upptakt för alla som satsar mot vinterns långlopp.

Bike 90K är en cykeltävling med mer fokus på naturupplevelse och utmaning än rafflande spurtdueller och pallplatser. Loppet genomförs söndagen den 1 oktober och välkomnar motionärer och nybörjare som söker utmaningar i sin träning.

– Förutsättningarna och miljön som loppen kommer att gå i är mycket bra och blir unikt i sitt slag. 90 km bilfri asfalt är en häftig arena för både publik och deltagare. Fortfarande återstår mycket jobb fram till september, bland annat ska idrottsföreningar längs Klarälvsbanan engageras i funktionärssamarbeten den närmaste tiden, säger Klarälvsloppets tävlingsledare Johan Engberg.

Om Klarälvsbanan

I slutet av 1800-talet byggdes den smalspåriga järnvägen som sträcker sig från Hagfors i norr till Karlstad i söder. Här transporterades råvaror från hamnen i Skoghall och Karlstad till industrierna längs banan.

Från 50-talet och framåt stängdes banan bit för bit och på åttiotalet började även rälsen plockas bort.

I början av 2000-talet gick kommunerna längs banan ihop och asfalterade den. Klarälvsbanan blev en 90 km lång bilfri naturupplevelse som intill Klarälven slingrar sig från Uddeholm, Hagfors rakt ner genom det värmländska landskapet. På vägen passerar du Munkfors, Ransäter, Deje och Forshaga för att till slut nå Karlstad.

Klarälvsbanan har idag blivit en självklar plats för cykling, löpning, inlines och rullskidåkning.