Roller Ski 90K – Dam

  1. Britta Johansson Norgren, SWE, Lager 157 Ski Team, 3:38:56
  2. Maria Gräfnings, SWE, 3:38:57
  3. Kari Wikhagen Gjeitnes, NOR, Team Ragde Eiendom, 3:39:00

I damklassen blev det en “favoritseger” i form av Britta Johansson Norgren. Hon bjöds dock på en stenhård kamp hela vägen in av fjolårssegrarinnan, Maria Gräfnings.

Den sistnämnda gick upp och förbi Johansson Norgren strax innan den avslutande bron, men väl i kurvan upp på densamma hade positionerna skiftat igen. Det blev också det avgörande momentet. Gräfnings utmanade på upploppet men orkade inte ta igen den meter som hade blivit mellan de båda. Det var ändå en nöjd fjolårsvinnare som sammanfattade dagen.


– Det känns bra, jag är supernöjd med min insats. Jag hade en bra känsla redan från start, även om det stundtals gick väldigt fort, och kunde hänga med i toppen hela vägen. Jag gillar verkligen att det är 90 km så att man får en riktigt lång distans och även om jag inte kunde försvara min titel så har det varit en riktigt fin dag.

För Johansson Norgren blev det en dag som gick lite upp och ner, inte minst bara kilometer före mål.
Ena staven gick av mindre än fem kilometer före mål, så då kändes det som det var kört, men sen lyckades jag ändå komma tillbaka.
Många hade svenskan som favorit inför start och trots vissa motgångar lyckades hon ändå infria de högt ställda förväntningarna.

– Det kändes bra hela vägen. Jag valde att köra hårt ibland för att testa de andra, så jag slösade en del energi, men jag hade ändå krafter kvar. Dock var jag trött på slutet så jag hade inte haft mycket mer än så att ge.

På tredjeplats blev det norskt, i form av Kari Vikhagen Gjeitnes. Norskan var med hela vägen fram till den avslutande kilometern men när kampen om topposition inför bron skulle avgöras tvingades hon att släppa en liten lucka till svenskorna.

Partners